Τι είπε ο Δ. Καιρίδης για το μεταναστευτικό
Περισσότεροι από 100 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκαν και διασώθηκαν από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στη Ρόδο μέσα σε λίγες ώρες.
Αρχικά, 71 πρόσφυγες και μετανάστες εντοπίστηκαν πρωϊνές ώρες της Πέμπτης (14/9) στις περιοχές Πεύκοι, Αρχαγγέλου και «Γκίνας» στη Ρόδο.
Έπειτα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, εντοπίστηκε λέμβος σε δυσχερή θέση με ικανό αριθμό επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή πλησίον παραλίας Άντονι Κουίν στα ανατολικά του νησιού κατά τις απογευματινές ώρες.
Άμεσα στην περιοχή μετέβη ένα Περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και ένα Περιπολικό σκάφος, το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία. Λίγο αργότερα, εντοπίστηκαν στη στεριά τριάντα τρεις (33) αλλοδαποί (22 άντρες, 2 γυναίκες και 9 ανήλικα) οι οποίοι περισυλλέχθησαν και οδηγήθηκαν στο λιμένα Ρόδου καλά στην υγεία τους, ενώ η λέμβος κατασχέθηκε.
Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα rodiaki.gr, από όλες τις επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος συνελήφθη ένας 39χρονος διακινητής έπειτα από καταδίωξη.
Αυξημένες ροές σε σύγκριση με πέρυσι τέτοια εποχή
Στο μεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στο ΚΥΤ της Κω μεταφέρθηκαν την Τετάρτη 43 πρόσφυγες που εντοπίστηκαν στη Σύμη. Είχε προηγηθεί η μεταφορά 180 προσφύγων από τη Ρόδο τη Δευτέρα (11/9) και αναμενόταν να συμβεί το ίδιο και με άλλους 24 που εντοπίστηκαν ξημερώματα Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή της Ψάλτου Ρόδου.
Συνολικά ο αριθμός των φιλοξενουμένων στο Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στο Πυλί της Κω είναι περί τα 1.900 άτομα, όσα δηλαδή επιτρέπει η χωρητικότητα της δομής ενώ στο ΚΥΤ της Λέρου διαμένουν περί τα 1.700 καλύπτοντας και εκεί τον προβλεπόμενο αριθμό διαμονής.
Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση των αφίξεων περίπου στο 60% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα, υποστήριξε το δημοσίευμα. Σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού που παρουσιάζει η ίδια πηγή τα κυκλώματα διακινητών επιλέγουν «ακόμα και νησιά χωρίς κέντρα υποδοχής όπως η Ρόδος με αύξηση μάλιστα των περιστατικών ιδιαίτερα μετά τις πυρκαγιές». Στη Ρόδο, να σημειώσουμε, είναι τόσο αυξημένες οι ροές που ορισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες κοιμούνται έξω από το δημαρχείο του νησιού.
Δέσμευση Καιρίδη για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης
Το πρωί της Πέμπτης (14/9), τώρα, βρέθηκε στη Σάμο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης και δεσμεύτηκε για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης ώστε να μη σηκώσουν ξανά αυτό το δυσανάλογο βάρος οι κοινωνίες των νησιών και για το σκοπό αυτό διαπραγματεύεται ένα πακέτο μέτρων στήριξης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δομές: Σάμος, Μαλακάσα, Οινόφυτα και Ριτσώνα
Επισκέφθηκα, τις τελευταίες 48 ώρες, τις δομές φιλοξενίας Μαλακάσας, Οινοφύτων, Ριτσώνας και Σάμου, προκειμένου να έχω επί τόπου εικόνα της κατάστασης και των όποιων προβλημάτων.
👉 Διαβάστε ολόκληρο το Δελτίο Τύπου εδώ:…
— Dimitris Kairidis – Δημήτρης Καιρίδης (@DimKairidis) September 14, 2023
Ο υπουργός κατά την ολιγόωρη παραμονή του στο νησί, σύμφωνα με την ΕΡΤ, επισκέφτηκε αρχικά την Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή λέγοντας ότι πρόκειται για την πλέον σύγχρονη δομή μεταναστών στην Ελλάδα στην οποία ακόμη η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στον δήμο Ανατολικής Σάμου δήλωσε ότι θα προχωρήσει άμεσα η αποσυμφόρηση της δομής με την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των αιτούντων άσυλο.
Τόνισε, δε, ότι η νέα δομή της Σάμου αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση του μεταναστευτικού. Ο υπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους συμβασιούχους εργαζόμενους στη δομή, τους οποίους ενημέρωσε πως θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προκειμένου να παραμείνουν στη θέση τους και τους ευχαρίστησε για τη σημαντική προσφορά τους στο έργο του υπουργείου.
Επίσης ο κ. Καιρίδης επισκέφτηκε την Ταξιαρχία , το Λιμεναρχείο Σάμου ,την αστυνομική διεύθυνση προκειμένου να συνομιλήσει από κοντά με τους ανθρώπους που καθημερινά δίνουν μάχη για τη φύλαξη των συνόρων . Τέλος ο υπουργός είχε συνάντηση με τον Μητροπολίτη Σάμου κ.κ Ευσέβιο.
Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.