Τρίτη δόση – Ποιες κατηγορίες πολιτών παίρνουν σειρά μετά τους ανοσοκατεσταλμένους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι είπε η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου για τα στοιχεία ερευνών στις ΗΠΑ και το Ισραήλ
Την διαπίστωση ότι η τρίτη δόση εμβολίου θα είναι καθοριστική για τους υγειονομικούς, έκανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
Όπως είπε, για να παραμείνει αποτελεσματικό το εμβόλιο και να αποφευχθούν λοιμώξεις από τον ιό στο νοσοκομειακό και στο οικογενειακό περιβάλλον των υγειονομικών, καθώς και για να μην επιβαρύνουν το σύστημα απουσιάζοντας από την εργασία τους, είναι πιθανό να μπουν σε προτεραιότητα όσον αφορά την τρίτη δόση του εμβολίου. Μάλιστα, έκανε αναφορά σε Αμερικανική μελέτη σε 227 επαγγελματίες υγείας, από τους οποίους 130, ποσοστό 57,3%, ήταν θετικοί στον μοριακό έλεγχο, κάτι που δείχνει, ότι με τον καιρό η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε στο 65% από 90% που ήταν πριν την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα.
Αναφερόμενη για μία ακόμη φορά στην ανάγκη τρίτης δόσης εμβολίου, επανέλαβε ότι αυτή θα αρχίσει να χορηγείται στους ανοσοκατεσταλμένους, αλλά και σε όσους διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Επίσης, μία άλλη κατηγορία που βρίσκεται σε προτεραιότητα, όσον αφορά την τρίτη δόση, είναι όσοι είναι ηλικίας άνω των 60 ετών. Η ίδια αναφερόμενη στην περίοδο που πρέπει να γίνεται η τρίτη δόση, είπε ότι για τους ανοσοκατεσταλμένους αυτό μπορεί να συμβεί και τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση, ενώ για τον υπόλοιπο πληθυσμό, είπε ότι η δόση μπορεί να γίνει 6 έως 8 μήνες μετά από τη δεύτερη δόση των mRNA εμβολίων.
Ωστόσο, παρατήρησε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συζητούμε την τρίτη δόση όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό, ενώ όταν ρωτήθηκε, για το αν τα τεστ αντισωμάτων μπορούν να δείξουν ποιοι πραγματικά χρειάζονται την τρίτη δόση, είπε ότι τα τεστ αντισωμάτων εξαρχής χρησιμοποιήθηκαν για επιστημονικούς λόγους και όχι σε ατομικό επίπεδο και πρόσθεσε, ότι «δεν συστήνεται ο προσδιορισμός των αντισωμάτων, καθώς δεν αποτελεί και δεν θα αποτελέσει πρακτική, για το αν θα πρέπει κάποιος να κάνει το εμβόλιο ή όχι».
Η κ. Θεοδωρίδου έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στις πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις από τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού παραθέτοντας τα στοιχεία ισραηλινής μελέτης, στην οποία αξιολογήθηκαν περισσότερα από 400 άτομα με κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση. Όπως είπε η ίδια από τα άτομα αυτά, μόνο 1% είχε ήπια αλλεργική αντίδραση και 0,7% αναφυλακτική αντίδραση, η οποία όμως αντιμετωπίστηκε, τονίζοντας ότι το 98% όσων συμμετείχαν στην μελέτη δεν εμφάνισαν καμιά αλλεργική αντίδραση. «Με βάση αυτή τη μελέτη αλλά κι άλλα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα αλλεργικής αντίδρασης μετά από τον εμβολιασμό με εμβόλιο της Phizer ορίζεται περίπου στις 4,7 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο εμβολιασμών», είπε.

Δείτε ακόμα:  Δόθηκε στην κυκλοφορία ο δρόμος

Newsroom | Pireas News