Κάποια τρόφιμα αλληλοσυμπληρώνονται και συμβάλλουν στην εξισορρόπηση των γεύσεων, ενώ άλλα θεωρούνται ως επικίνδυνοι συνδυασμοί που καλύτερα να αποφεύγονται. Όπως το γνωστό προς αποφυγή παράδειγμα του συνδυασμού γαλακτοκομικών προϊόντων μαζί με ψάρια, υπάρχουν πολλοί άλλοι λιγότερο γνωστοί διατροφικοί συνδυασμοί που πρέπει, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, να αποφεύγονται.
Ζωική πρωτεΐνη και άμυλο
Τα διαφορετικά πεπτικά ένζυμα έρχονται σε σύγκρουση και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα αερίων, δυσφορίας και μετεωρισμού. Εάν μια ζωική πρωτεΐνη τρώγεται με έναν υδατάνθρακα, όπως πχ. κρέας με πατάτες ή ένα κομμάτι ψωμί, τα διαφορετικά ένζυμα θα εξαλείψουν την αποτελεσματικότητα το ένα του άλλου. Οι συνδυασμοί όπως τα φασόλια και το ρύζι, που κάνουν μια υγιή, πλήρη πρωτεΐνη, δεν ισχύουν σε αυτή την κατηγορία “κακών combo”. “Το ρύζι και τα φασόλια έχουν ένα συνεργατικό αποτέλεσμα.
Δύο υψηλές πρωτεΐνες
Surf & turf ή αυγά με μπέικον είναι δημοφιλείς συνδυασμοί που περιέχουν δύο πηγές πρωτεϊνών υψηλής περιεκτικότητας. Αυτές επιβαρύνουν το πεπτικό σύστημα που χρειάζεται πολύ χρόνο για να τις χωνέψει. Καταναλώστε τα γεύματά σας με κάποια σειρά πιάτων: πρώτα τις ελαφριές πρωτεΐνες και στη συνέχεια το κρέας. Επίσης, ποτέ μην περιμένετε περισσότερο από 10 λεπτά ανάμεσα σε κάθε πιάτο.
Λιπαρά με λάθος τροφές
Όπως π.χ. ψωμί με ελιές, τόνο με μαγιονέζα ή κρέας που έχει τηγανιστεί σε φυτικό έλαιο. Γιατί; Τα λίπη απαιτούν χολικά άλατα από το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη για να διασπαστούν και η ανάμειξή τους με άλλες πεπτικές χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσει δυσφορία.
Τσάι με γάλα
Το μαύρο τσάι είναι πλούσιο σε ευεργετικά αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, ακόμη και ελάχιστο γάλα (αγελάδας ή σόγιας) «βραχυκυκλώνει» αυτή τους τη δράση. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο το γάλα δεν προσφέρει ενίσχυση του ασβεστίου. Εάν θέλετε πραγματικά να προσθέσετε κάτι καλό στο τσάι σας, ρίξτε λίγο λεμόνι για να αυξήσετε την ποσότητα των αντιοξειδωτικών που απορροφά το σώμα σας.
Σαλάτα με μη λιπαρά dressings
Όταν αποφεύγετε το λίπος στη σαλάτα σας, βάζετε ένα εμπόδιο στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, λένε οι ειδικοί. Τα καροτενοειδή που συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας-απορροφώνται πιο εύκολα όταν συνδυάζονται με πλήρες λίπος, σε αντίθεση με τα χαμηλής περιεκτικότητας λιπαρά ή τις απόλυτα μη λιπαρές εκδοχές τους. Απλά δεν χρειάζεται να προσθέσετε μια μεγάλη ποσότητα για να καρπωθείτε τα οφέλη, λίγες σταγόνες παρθένου ελαιόλαδου και ξυδιού αρκούν.
Γιαούρτι με φρούτα
Το γιαούρτι περιέχει πολλά βακτήρια που θα δρουν με τη ζάχαρη που υπάρχει στα φρούτα. Αυτό έχει δημιουργεί συχνά τοξίνες και αλλεργίες. Προτιμήστε να προσθέσετε στο γιαούρτι σας μέλι, κανέλα ή σταφίδες αντί για φρέσκα φρούτα.
Δημητριακά με γάλα και χυμό πορτοκαλιού
Το γάλα περιέχει καζεΐνη και ο χυμός πορτοκαλιού οξύ. Μαζί, πήζουν το γάλα και καταστρέφουν επίσης το ένζυμο που υπάρχει στα αμυλώδη δημητριακά. Για να το αποφύγετε αυτό, πίνετε χυμό φρούτων τουλάχιστον μία ώρα πριν ή μετά τα δημητριακά.
Μπανάνα και γάλα:
Σε ελάχιστους από εμάς δεν αρέσει το μιλκσέικ μπανάνας. Αλλά και αυτός είναι ένα κακός συνδυασμός καθώς πέφτει βαρύς στο στομάχι μας. Αν δεν μπορείτε να αντισταθείτε, προσθέστε μια πρέζα μοσχοκάρυδο ή κανέλα για να τονώσει το πεπτικό σύστημα.
Φρούτα με ή μετά από ένα γεύμα
Τα φρούτα περνούν γρήγορα μέσα από το στομάχι και χωνεύονται στα έντερα. Όταν συνδυάζετε φρούτα με τρόφιμα που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να χωνευτούν – όπως το κρέας, τα σιτηρά, ακόμη και τα φρούτα χαμηλής περιεκτικότητας σε νερό όπως οι μπανάνες, τα αποξηραμένα φρούτα και τα αβοκάντο – παραμένουν πολύ περισσότερο στο στομάχι και αρχίζουν να ζυμώνονται γιατί πραγματικά λειτουργούν σαν ένα σάκχαρο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα φρούτα πρέπει να τρώγονται μόνα τους.
Φασόλια με τυρί
Ένας πολύ κοινός συνδυασμός σε διάφορες κουζίνες. Είναι μια σίγουρη συνταγή για φούσκωμα, αέρια και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με την πέψη. Ωστόσο, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύεται, τα φασόλια από μόνα τους δεν προκαλούν αέρια.
Αμυλούχοι υδατάνθρακες με ντομάτες
Οι ντομάτες είναι όξινα φρούτα και μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα όταν τρώγονται ταυτόχρονα με ρύζι, ζυμαρικά ή γλυκοπατάτες. Ο συνδυασμός μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία και κόπωση.
Τυριά με κρέας
Μπιφτέκια γεμιστά με τυρί, κρέας σε fondue τυριού, ομελέτα με κρέας και τυριά – όλα αυτά έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και είναι πολύ δυσκολοχώνευτα.
Γάλα με σοκολάτα
Ναι είναι αλήθεια! Το γάλα και η σοκολάτα δεν ταιριάζουν. Η σοκολάτα περιέχει οξαλικό οξύ και το γάλα είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου. Όταν τρώγονται μαζί, το ασβέστιο στο γάλα αντιδρά με το οξαλικό οξύ για να σχηματίσει ένα αδιάλυτο οξαλικό ασβέστιο. Αυτό δεν είναι εύκολα εύπεπτο και μπορεί να προκαλέσει διάρροια όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.
Ποτά με τα γεύματα
Π.χ. νερό ή χυμός κατά τη διάρκεια του γεύματος ή τσάι αμέσως μετά. Το νερό περνά μέσα από το στομάχι σε περίπου 10 λεπτά, ενώ ο χυμός διαρκεί 15 έως 30 λεπτά. Κάθε υγρό στο στομάχι αραιώνει τα ένζυμα που χρειάζεται το σώμα για να αφομοιώσει τις πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λίπη.
Αλκοόλ με καφεΐνη
Πίνετε κρασί στο δείπνο, αρχίζετε να χασμουριέστε μετά από μερικά ποτήρια και προσπαθείτε να βρείτε τη χαμένη σας ενέργεια παραγγέλνοντας έναν καφέ αμέσως μετά το γεύμα. Κακή ιδέα. Η ενεργειακή ώθηση που παίρνετε από την καφεΐνη μπορεί να καλύψει την τοξικότητα του αλκοόλ και έτσι υποτιμάτε το πόσο μπορεί να έχετε πιει. Το ίδιο ισχύει και για την απευθείας ανάμιξη της καφεΐνης με αλκοολούχο ποτό (π.χ. βότκα και ενεργειακό ποτό ή καφές με Kahlua).
Φακές με κόκκινο κρασί
Τα ερυθρά κρασιά περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται τανίνες που όταν αναμιγνύονται με φυτικές πηγές σιδήρου, όπως εκείνες που βρίσκονται στις φακές και τη σόγια, εμποδίζουν σοβαρά την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει το σίδηρο.
Burgers με μπύρα
Και τα δύο υποβάλλονται σε επεξεργασία από το συκώτι και το σώμα δίνει προτεραιότητα στην διάσπαση του αλκοόλ, αφού αναγνωρίζει το αλκοόλ ως τοξίνη, εξηγούν οι ειδικοί. Αυτό επιτρέπει στο λίπος να επιπλέει στη ροή του αίματος και μπορεί να αποθηκευτεί σε λιπώδη ιστό.
Χυμός λεμονιού ως dressing σε σαλάτα με αγγούρι και ντομάτα
Τα σολανώδη λαχανικά όπως οι πατάτες, οι πιπεριές τσίλι, οι μελιτζάνες και οι ντομάτες δεν πρέπει να συνδυάζονται με τα αγγούρια. Επιπλέον το λεμόνι δεν συνδυάζεται καλά με κανένα από τα αυτά.
Φυσικά, ο κάθε οργανισμός διαφέρει και μπορεί να βιώσει διάφορα επίπεδα ευαισθησίας σε κακούς συνδυασμούς τροφίμων. Πολλοί άνθρωποι αποδίδουν πεπτικά προβλήματα και αλλεργίες σε συγκεκριμένα τρόφιμα, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να φταίει ο συνδυασμός τροφίμων. Επίσης, πολλοί από εμάς είμαστε τόσο εξοικειωμένοι με την πεπτική δυσφορία σε σημείο που να μην γνωρίζουμε πώς είναι να μην τη βιώνουμε.
itrofi.gr
Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.