Hellas Liberty: Το καλά κρυμμένο μυστικό του Πειραιά - video

Hellas Liberty: Το καλά κρυμμένο μυστικό του Πειραιά – video

NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά

Το πλωτό μουσείο ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ, αποτελεί ένα από τα 4 εναπομείναντα πλοία Liberty, το οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ δέχθηκε χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες της πολιτείας και της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας να δωρίσει προς την Ελληνική κυβέρνηση το 2007. Το πλοίο έφθασε ρυμουλκούμενο εις τον Πειραιά τον Ιανουάριο του 2009 και περί τον Μάιο άρχισαν εργασίες αποκατάστασης εις την αρχική του μορφή, οι οποίες περατώθηκαν τον Ιούλιο του 2010.

Στο σημείο όπου βρίσκεται το Hellas Liberty ο χρόνος φαίνεται να έχει παγώσει. Το παλιό φορτηγό πλοίο, σε μια γωνιά του λιμανιού όπου από καιρό έχουν σταματήσει οι εμπορικές δραστηριότητες, αποτελεί ένα δυσεύρετο σκηνικό. Δεν είναι τυχαίο ότι σκηνές από διεθνείς και ελληνικές κινηματογραφικές παραγωγές έχουν γυριστεί εκεί. Ο επισκέπτης του πλοίου, μόλις περάσει τη σκάλα και ανέβει στην κουβέρτα του, έχει την ευκαιρία να το θαυμάσει σχεδόν απ’ άκρη σ’ άκρη. Τα αμπάρια του έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να φιλοξενούν εκδηλώσεις, ομιλίες και μαθήματα, ενώ σε δύο από αυτά φιλοξενούνται μόνιμες εκθέσεις. Το κομοδέσιο του πλοίου είναι και αυτό πλήρως προσβάσιμο, όπως και η γέφυρα με το ξύλινο τιμόνι, τα μπρούντζινα όργανα και τον ασύρματο. Από τα ανοιχτά καταστρώματα προσφέρεται μια σπάνια και, δεδομένου του σκηνικού, νοσταλγική θέα του μεγάλου λιμανιού.

Η είσοδος στο σπουδαίο έκθεμα είναι δωρεάν και ο κ. Κούζιλος βρίσκεται εκεί για να απαντήσει πρόθυμα στις ερωτήσεις των επισκεπτών. Άλλωστε, η επιθυμία του για το λίμπερτυ και τη δεύτερη του δεκαετία στο λιμάνι του Πειραιά είναι ξεκάθαρη: «Θέλουμε κόσμο να έρχεται, ιδιαίτερα νέους, και κάποιους να το αγαπήσουν πιο πολύ και από εμάς».

Δείτε ακόμα:  Δήμος Πειραιά: Με πυροτεχνήματα υποδέχεται την Ανάσταση το μεγάλο λιμάνι

Ιστορία :

Ενώ ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος μαινόταν, όλα έδειχναν ότι οι ΗΠΑ δεν θα έμεναν για πολύ αμέτοχες. Με τον συμμαχικό στόλο να μειώνεται, η ναυπήγηση φορτηγών πλοίων με ελαφρύ οπλισμό, ικανών να μεταφέρουν σε νηοπομπές τα απαραίτητα στην εμπόλεμη Ευρώπη, κρίθηκε επιτακτική. Τα πλοία αυτά, που πήραν τη συμβολική ονομασία λίμπερτυ, ξεκίνησαν να ναυπηγούνται το 1941.

Ως το 1945 κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ 2.711 πλοία λίμπερτυ. Το Hellas Liberty είναι ένα σημαντικότερα μνημεία της ελληνικής και παγκόσμιας ναυτιλίας ,διότι είναι έαν από τα τέσσερα ενεργά λίμπερτυ παγκοσμίως.

Δύο λίμπερτυ είναι πλήρως λειτουργικά και βρίσκονται στις ΗΠΑ σαν πλωτά μουσεία, διατηρώντας τα πολεμικά τους χρώματα. Εκεί υπάρχει ένα ακόμα, προσαραγμένο, που έχει μετατραπεί σε εργοστάσιο. Το τέταρτο δεν είναι άλλο από το Hellas Liberty αυτό που βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα lifo.gr

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News