Κορτιζόλη: Οι 3 θαυματουργές αλλά άγνωστες ιδιότητες της!

Κορτιζόλη: Οι 3 θαυματουργές αλλά άγνωστες ιδιότητες της!

NEWS ΥΓΕΙΑ

Κορτιζόλη: Είναι  η ορμόνη του άγχους και  είναι υπεύθυνη για το στρες  που νιώθουμε. Έχει, όμως, και  κάποιες θαυματουργές ιδιότητες που είναι άγνωστες στον περισσότερο κόσμο. Λεπτομέρειες στο pireasnews.gr

Μια βροντή σε ξυπνά και τινάζεσαι με τρόμο από το κρεβάτι. Ή βρίσκεσαι στο αυτοκίνητο και, για να μη συγκρουστείς με το αυτοκίνητο που κινείται μπροστά σου, φρενάρεις με δύναμη και σταματάς απότομα;

Αυτές είναι δύο καταστάσεις όπου ο οργανισμός αντιλαμβάνεται ως επείγουσες: η ικανότητά σου να τις βιώνεις χωρίς να τα χάνεις από τον πανικό, αντιδρώντας με διαύγεια και αποτελεσματικότητα, υποστηρίζεται από μερικές ουσίες που απελευθερώνονται στο σώμα σου όταν χτυπά το καμπανάκι του συναγερμού.

Πρώτη απ’ όλες η κορτιζόλη.

«Παραγόμενη από τα επινεφρίδια, η επονομαζόμενη ορμόνη του στρες είναι πραγματικά εξαιρετικά πολύτιμη», εξηγούν οι ερευνητές και συνεχίζουν «εάν υπάρχει σε κανονικές δόσεις, η κορτιζόλη βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τις μολύνσεις, διατηρεί σταθερή τη συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα, βελτιώνει την πίεση, το κυκλοφορικό και τον καρδιακό παλμό».

Δυστυχώς, όμως, το στρες στο οποίο υποβαλλόμαστε προκαλεί υπερβολική παραγωγή κορτιζόλης, μετατρέποντάς τη σε εχθρό για τον οργανισμό μας:

  • Εάν αυτή η ορμόνη είναι πάντα σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να προκληθεί άγχος και αϋπνία, ενώ οι ανοσοποιητικές άμυνες εξασθενούν σταδιακά.
  • Επιπλέον, και η σιλουέτα σου μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα, με τη συσσώρευση λίπους, κυρίως στη μέση. Όταν η κορτιζόλη ρέει με αφθονία, πράγματι, αυξάνει την επιθυμία να τρώμε τις πιο θερμιδικές τροφές.
  • Μπορεί όταν νιώθεις πανικό, επειδή σε ακολουθεί ληστής, να έχεις αυξημένη την ορμόνη του στρες, αλλά αυτό δε σου συμβαίνει συχνά. Εάν όμως πρέπει απλώς να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου και δε σου φτάνουν τα χρήματα, αυτή είναι μια συχνή αγχωτική δραστηριότητα που όμως δε σε βοηθά να κάψεις πολλές θερμίδες!
  • «Ευτυχώς, υπάρχει το αντίδοτο: για να θέσεις υπό έλεγχο την κορτιζόλη, η λέξη “κλειδί” είναι η χαλάρωση» τονίζει ο ειδικός.
Δείτε ακόμα:  7 οφέλη για να φας μία κουταλιά μέλι: Γιατί πρέπει να το εντάξεις στη διατροφή σου;
Κορτιζόλη: Οι 3 θαυματουργές αλλά άγνωστες ιδιότητες της!
Κορτιζόλη: Οι 3 θαυματουργές αλλά άγνωστες ιδιότητες της!

Οι 3 θαυματουργές ιδιότητες της κορτιζόλης:

Ενεργοποιεί την ερωτική διάθεση

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας έβαλαν γυναίκες να μυρίσουν ένα μπουκαλάκι που περιείχε ανδρικό ιδρώτα, το οποίο έχει αφροδισιακή επίδραση. Μέσα σε 15 λεπτά οι συμμετέχουσες ανέφεραν ότι είχαν αυξημένη διάθεση για σεξ, καθώς και αύξηση της κορτιζόλης.

Βελτιώνει τη μνήμη

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν έδειξε ότι τα 3φυσιολογικά επίπεδα κορτιζόλης βοηθούν τη μνήμη. Αντίθετα, αν τα επίπεδα είναι ιδιαίτερα υψηλά, η ικανότητα της μνήμης μειώνεται.

Σε κάνει πιο αποφασιστικό

Εάν υπάρχει σε κανονικές ποσότητες, η κορτιζόλη βελτιώνει τη διάθεση, ευνοεί τη δημιουργικότητα και την ικανότητα να παίρνεις γρήγορα σημαντικές αποφάσεις.

via

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Ο Σταύρος Λιλόγλου είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στα αντικείμενα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Εκπαίδευσης Προϊσταμένων τμημάτων, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και της Διοίκησης Εκπαιδευτικών Μονάδων. Είναι blogger και έχει ασχοληθεί με επιμέλειες κειμένων και εκδόσεων.