Αυξήσεις 29% στα τιμολόγια του ρεύματος από τον Ιανουάριο

Μετά τις γιορτές έρχεται ο «λογαριασμός» – Αυξήσεις 29% στα τιμολόγια του ρεύματος από τον Ιανουάριο

BREAKING NEWS ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κανένα επίδομα δεν «σώζει» τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις που έρχονται στα τιμολόγια του ρεύματος από το 2023.

Ποδαρικό με σαρωτικές αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος κάνει το 2023, με την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης, στον δρόμο για τις εκλογές, να χτυπά στα… βράχια και την αβεβαιότητα των πολιτών να αυξάνεται δραματικά.

Και αν ήμασταν τυχεροί έως τώρα, καθώς οι ημέρες του ψύχους ήταν μετρημένες, έρχονται δύο χειμερινοί μήνες με κρύες μέρες και νύχτες που συνεπάγονται περισσότερα χρήματα για θέρμανση, με τα λεφτά του επιδόματος θέρμανσης να μην φτάνουν ούτε για τα βασικά.

Το «ηλεκτροσόκ» στην αγορά ρεύματος αναμένεται μεγάλο, καθώς οι τιμές στα τιμολόγια της ΔΕΗ και των υπόλοιπων παρόχων για τον Ιανουάριο του 2023 φθάνει ακόμα και το 29%. Αποτέλεσμα των αυξήσεων στη τιμή του ρεύματος είναι η αξία της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Η Ελλάδα, δε, εμφανίζει την ακριβότερη τιμή στην Ευρώπη, με το κόστος να ανεβαίνει στα 261,28 ευρώ /μεγαβατώρα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20,59% μπροστά από την Ιταλία (με 256,27 ευρώ), την Ελβετία (με 248,82 ευρώ) και την Φιλανδία (με 241,59 ευρώ.

Οι τιμές των παρόχων

Το «χορό» των αυξήσεων άνοιξε η ΔΕΗ, ανακοινώνοντας χθες τις νέες της τιμές. Συγκεκριμένα οι νέες χρεώσεις της ΔΕΗ για το οικιακό τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 48,9 λεπτά/KWh για καταναλώσεις μέχρι 500 KWh και στα 50,01 λεπτά/KWh για καταναλώσεις πάνω από 500 KWh, με την αύξηση να είναι της τάξης του 29%.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντίστοιχες χρεώσεις της ΔΕΗ για τον Δεκέμβριο ήταν 38 λεπτά/KWh για καταναλώσεις μέχρι 500 KWh και στα 39,2 λεπτά/KWh για καταναλώσεις πάνω από 500 KWh.

Για τους υπόλοιπους παρόχους τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν κυμαίνονται από περίπου 36 λεπτά/KWh (σε αυτή την τιμή περιλαμβάνεται έκπτωση συνέπειας) μέχρι και περίπου 52 λεπτά/KwH με τις περισσότερες εταιρίες να διαμορφώνουν τα τιμολόγια τους γύρω στα 46 λεπτά/KWh.

Κοντά στην ΔΕΗ κινείται η Elpedison καθώς οι αντίστοιχες τιμές για τον μήνα Δεκέμβριο είναι 45 λεπτά για το πρόγραμμα Electicity Home Day έναντι 35 λεπτών τον Δεκέμβριο. Στο πρόγραμμα με πάγιο 5 ευρώ (Elpedison Συνέπεια Day) το κόστος ανέρχεται σε 42,27 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 32,27 τον προηγούμενο μήνα (Δεκέμβριο).

Δείτε ακόμα:  Αυτή είναι η αλήθεια για τις αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ!

Η Protergia με πάγιο 5 ευρώ στο «Protergia Οικιακό Energy Save» διαμόρφωσε τις τιμές στα 44,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 36,8 λεπτά τον Δεκέμβριο. Στα 48 λεπτά ανά κιλοβατώρα εμφανίζεται το τιμολόγιο στο νέο πρόγραμμα «Protergia Οικιακό MVP Reward» που προσφέρει έκπτωση συνέπειας.

Στα 36 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με την έκπτωση συνέπειας του 20%, διαμορφώνεται τον Ιανουάριο το τιμολόγιο του προγράμματος «GENEROUS Home» της ΗΡΩΝ ενώ χωρίς την έκπτωση η τιμή φτάνει τα 45 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Οι αντίστοιχες τιμές τον Δεκέμβριο ήταν 30,4 και 38 λεπτά ανά κιλοβατόρα.

Με κατηγοριοποίηση τιμών εμφανίζεται η NRG καθώς η εταιρεία προσφέρει το βασικό οικιακό πακέτο (ΝRG On time) με πάγιο 4,8 ευρώ προς 0,40 ευρώ ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας 15%, με 0,43 λεπτά με έκπτωση συνέπειας 10% και με 0,48 λεπτά χωρίς την έκπτωση. Η αντίστοιχη χρέωση του προηγούμενου μήνα ήταν 0,319 λεπτά.

Η Ελληνικό Φυσικό Αέριο προσφέρει τιμολόγια με 0,358 ευρώ/κιλοβατώρα έναντι 29,8 λεπτά τον προηγούμενο μήνα, αυξημένα κατά 24%.

Εν αναμονή των επιδοτήσεων

Ισορροπία στα τιμολόγια αναμένεται από την κρατική επιδότηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, η οποία θα κληθεί να εξορθολογήσει τις τιμές κάτω από τα 20 λεπτά την κιλοβατώρα.

Τον προηγούμενο μήνα, η κυβέρνηση δεν χρειάστηκε να συνεισφέρει με ένεση από τον κρατικό προϋπολογισμό κάτι που πιθανώς θα χρειαστεί να κάνει για τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιδοτήσεις του Ιανουαρίου που αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για τις πρώτες 500 KWh θα είναι 33 λεπτά/KWh τον Ιανουάριο έναντι 22 λεπτών/KWh τον Δεκέμβριο. Για τις επόμενες 500 KWh θα είναι 28 λεπτά/KWh από 17 λεπτά/KWh τον Δεκέμβριο. Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση του Ιανουαρίου θα είναι 40 λεπτά/KWh έναντι περίπου29 λεπτά/KWh τον Δεκέμβριο.

Δείτε ακόμα:  ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΦΩΤΙΑ! Το ρεύμα ακρίβυνε κατά 87% τις τελευταίες 4 μέρες

Παρακάτω θα δείτε όλες τις τιμές για όλους τους παρόχους:

Εδώ το τιμολόγιο ΔΕΗ

Εδώ το τιμολόγιο Protergia

Εδώ το τιμολόγιο Elpedison

Εδώ το τιμολόγιο ΗΡΩΝ

Εδώ το τιμολόγιο Volterra

Εδώ το τιμολόγιο ΕΛΙΝ

Εδώ ανακοινώνεται το τιμολόγιο Volton

Εδώ το τιμολόγιο NRG

Εδώ το τιμολόγιο Φυσικό Αέριο Ελλάδος

Εδώ το τιμολόγιο Watt & Wolt

Εδώ το τιμολόγιο ΖΕΝΙΘ

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Newsroom | Pireas News