Πανδημία: Έρευνα-σοκ για την βία σε βάρος μαθητών δημοτικού

Πανδημία: Έρευνα-σοκ για την βία σε βάρος μαθητών δημοτικού

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έχει αυξηθεί πολύ η κακοποίηση των μαθητών Δημοτικού

Η κλεισούρα στο σπίτι από την πανδημία του κορονοϊού άλλαξε την καθημερινότητα μας, αλλά και την συμπεριφορά του κόσμου και της οικογένειας. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την «Πρωτοβουλία για το Παιδί».

Τα συμπεράσματα της έρευνας σοκάρουν. Όπως προκύπτει, λόγω κορονοϊού και lockdown, το 2020 αυξήθηκαν κατά 10% τα περιστατικά σωματικής κακοποίησης σε βάρος μαθητών δημοτικού, ενώ και η εφηβική παραβατικότητα ανέβηκε κατακόρυφα κατά 30%. Επίσης, σε ποσοστό 50%, αυξήθηκαν τα αιτήματα γονέων για συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, εξαιτίας των δυσμενών συνθηκών που δημιουργεί η εναντιωματική συμπεριφορά των εφήβων.

Το διάστημα που η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε καραντίνα, τα περιστατικά βίας σε βάρος των παιδιών ήταν περισσότερα, ενώ στις μισές περιπτώσεις, γονείς που δεν εμφάνιζαν εμφανείς δυσλειτουργίες κατά το παρελθόν, έφτασαν σε σημείο να χρησιμοποιήσουν σωματική βία, με σκοπό την τιμωρία και την πειθαρχία, σε περιπτώσεις ανυπακοής των παιδιών, μετέδωσε η ΕΡΤ3.

Στην κατηγορία των εφήβων, τα ποσοστά σωματικής κακοποίησης από γονείς δεν παρουσίασαν αξιοσημείωτη μεταβολή. Αντίθετα, αυξήθηκε το ποσοστό των εφήβων που ασχολούνται με παραβατικές πράξεις, όπως κλοπές, διαρρήξεις ακόμη και εμπορία ουσιών.

Τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν τους γονείς έδειξαν αύξηση κατά 15% στα ποσοστά χρήσης αλκοόλ και ηρεμιστικών, ως μέσο ανακούφισης από αρνητικά συναισθήματα που σε συνδυασμό με άλλους στρεσογόνους παράγοντες, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω έκπτωση της κοινωνικής τους λειτουργικότητας.

Η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι το ξέσπασμα της πανδημίας, οδήγησε στο να περιέλθουν σε μία κατάσταση κρίσης άτομα, κοινωνικές δομές και ομάδες, αλλά και κοινότητες, καθώς και η ίδια η οικογένεια, τονίζοντας πως η διαχείριση των συναισθημάτων, είναι το κλειδί της πρόληψης άσχημων και κατ’ επέκταση βίαιων συμπεριφορών.

Δείτε ακόμα:  Εντοπίστηκε φυτεία κάνναβης με 61 δενδρύλλια στο Ρέθυμνο

Newsroom | Pireas News