Πότε θα «χτυπήσει» το πέμπτο κύμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τι λένε οι ειδικοί για την πορεία της πανδημίας στη χώρα
Την εκτίμησή του για την πορεία της πανδημίας έκανε το πρωί της Δευτέρας (27/09) ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι το πέμπτο κύμα του κορονοϊού θα κάνει την εμφάνισή του προς τα τέλη του Οκτωβρίου.
Όπως είπε στον ΑΝΤ1 ο κ. Θωμαΐδης, το τέταρτο κύμα της πανδημίας θα κορυφωθεί τον Οκτώβριο με 3.500 κρούσματα ημερησίως παρά τη σταθεροποίηση που δείχνουν τα νούμερα. Ο καθηγητής προέβλεψε ότι στο τέλος του Οκτωβρίου θα έρθει το πέμπτο κύμα της πανδημίας. «Θα αυξηθεί η διάδοση στην κοινότητα σε όσους δεν είναι εμβολιασμένοι. Έτσι μπορεί να έχουμε μια κορύφωση προς το τέλος Οκτωβρίου, ένα 5ο κύμα» είπε χαρακτηριστικά.
«Είχαμε πει ότι θα δούμε μείωση και αυτό είδαμε. Υπάρχει μια σταθεροποίηση, πολύ αισιόδοξη, που θα συνεχίσει τις επόμενες δύο, τρεις εβδομάδες. Κι αυτό γιατί αντικαθίσταται η κινητικότητα των παιδιών με την κανονικότητα στα σχολεία με υγειονομικά πρωτόκολλα και πολλά τεστ. Αυτό μπορεί να συγκρατήσει τους αριθμούς» εξήγησε και σημείωσε ότι η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα, με κάποιες εξαιρέσεις, είναι πολύ καλή. Όμως καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, κάτι που αναμένεται να φανεί στα κρούσματα τις ερχόμενες ημέρες, με την Αττική να αναμένεται να δει αύξηση κρουσμάτων κατά 200-250.
«Εκείνο που παρατηρήσαμε μετά την 1η Σεπτεμβρίου ήταν ότι οι εκδρομείς επέστρεψαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Η χαλαρότητα των διακοπών υποκαταστάθηκε από μια κανονικότητα, η οποία δεν προσέδωσε μια προβληματική στην πανδημία. Έτσι τα κρούσματα από 3.000 την ημέρα έπεσαν σε 2.000» τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Δείτε ακόμα:  Survivor 2022: Το ειδύλλιο μεταξύ Μαρτίκα και Βρισηίδας μπορεί να είναι και πραγματικό

Newsroom | Pireas News