Viral Video: Τα τεράστια κύματα στο Ναζαρέ της Πορτογαλίας. Που οφείλονται

Viral Video: Τα τεράστια κύματα στο Ναζαρέ της Πορτογαλίας. Που οφείλονται

NEWS VIRAL ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η όμορφη παραθαλάσσια πόλη και το θέρετρο Ναζαρέ στη δυτική ακτή της Πορτογαλίας παραμένει γεμάτη όλο το καλοκαίρι με τουρίστες που συρρέουν στις μεγάλες αμμώδεις παραλίες της για να χαλαρώσουν, να κολυμπήσουν και να σερφάρουν.

Αλλά όταν φτάνει ο χειμώνας, μένουν μόνο οι πιο σοβαροί αναζητητές συγκίνησης. Αυτή την περίοδο οι παραλίες είναι επικίνδυνες. Τεράστια κύματα ύψους έως 100 πόδια (30 μέτρα) ξεσπούν τακτικά κατά μήκος της βραχώδους ακτογραμμής.

Τα τεράστια κύματα του Nazare προσελκύουν μεγάλους κυματιστές σέρφερ από παντού, αλλά μέχρι πολύ πρόσφατα, η πόλη και οι δυνατότητές της για σερφ ήταν σχετικά άγνωστα εκτός Ευρώπης.

Το Nazare έγινε πρωτοσέλιδο μόνο τον Νοέμβριο του 2011, όταν ο Χαβανέζος σέρφερ Garrett McNamara έκανε σερφ σε ένα γιγάντιο κύμα που έσπασε ρεκόρ, μήκους 78 ποδιών, από τη γούρνα μέχρι την κορυφή.

Τον Ιανουάριο του 2013, ο McNamara επέστρεψε στο Nazare και έσπασε το δικό του ρεκόρ οδηγώντας επιτυχώς ένα κύμα ύψους 100 ποδιών.

Αργότερα, τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ο Βραζιλιάνος ήρωας του μεγάλου κύματος Carlos Burle οδήγησε ένα κύμα που φαινόταν να είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Το Nazaré στην ακτή του Ατλαντικού έχει γίνει πλέον ένα θρυλικό σημείο στον κόσμο του big wave surfing.

Πώς όμως δημιουργούνται  στο Ναζαρέ τα κύματα κολοσσιαίου μεγέθους με τέτοια κανονικότητα;

Η απάντηση βρίσκεται στη σπάνια υποθαλάσσια γεωγραφία του Nazare. Ακριβώς έξω από την ακτή της Ναζάρε βρίσκεται η μεγαλύτερη υποθαλάσσια χαράδρα στην Ευρώπη που ονομάζεται φαράγγι Nazaré.

Αυτό το τεράστιο φαράγγι εκτείνεται 125 μίλια από την αβυσσαλέα πεδιάδα του Ατλαντικού Ωκεανού σε λιγότερο από μισό μίλι από την ακτογραμμή, δείχνοντας προς την πόλη σαν βέλος.

Δείτε ακόμα:  VIRAL VIDEO: Πτώση μετεωρίτη καταγράφηκε σε κάμερα στη Γερμανία!

Στο βαθύτερο σημείο του, το δάπεδο του φαραγγιού βρίσκεται πάνω από 3 μίλια κάτω από την επιφάνεια και υψώνεται γρήγορα σε ένα “κεφαλικό τείχος” φαραγγιού που υψώνεται μεταξύ 100 και 150 πόδια ακριβώς έξω από την ακτή της παραλίας Praia do Norte, όπου μερικά από τα τα μεγαλύτερα κύματα είναι γνωστό ότι συμβαίνουν.

Τα φουσκώματα προέρχονται από τον Βόρειο Ατλαντικό από γιγάντιες καταιγίδες το χειμώνα, και καθώς φτάνουν κοντά στη Ναζάρε η ενέργειά τους εστιάζει και ενισχύεται από το στενό φαράγγι, ακριβώς όπως ένας μεγεθυντικός φακός εστιάζει την ενέργεια του ήλιου σε μια μικρή περιοχή.

Από το τείχος μέχρι την ακτογραμμή, ο βυθός ανεβαίνει απότομα που επιτρέπει στα κύματα να σκαρφαλώνουν πολύ ξαφνικά. Ακριβώς πριν φτάσει στην ακτογραμμή, η θάλασσα γίνεται αρκετά ρηχή ώστε οι πλέον ενισχυμένες διογκώσεις να σπάσουν σε γιγάντια κύματα.

Όλα τα άλλα σημεία μεγάλων κυμάτων σε όλο τον κόσμο – το Teahupoo στην Ταϊτή, ο αγωγός Banzai στη Χαβάη και οι Mavericks στα ανοιχτά της βόρειας Καλιφόρνια – έχουν παρόμοια υποθαλάσσια γεωγραφία.

με πληροφορίες από beautyofplanet.com

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Ο Σταύρος Λιλόγλου είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ του ΕΚΠΑ. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στα αντικείμενα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Εκπαίδευσης Προϊσταμένων τμημάτων, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και της Διοίκησης Εκπαιδευτικών Μονάδων. Είναι blogger και έχει ασχοληθεί με επιμέλειες κειμένων και εκδόσεων.