Έρχεται «τσουνάμι» απολύσεων τους επόμενους 6 μήνες!

Έρχεται «τσουνάμι» απολύσεων τους επόμενους 6 μήνες!

NEWS ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Η έρευνα για λογαριασμό του ΕΕΑ δείχνει ότι 4 στις 10 επιχειρήσεις μελετούν μείωση προσωπικού, ενώ το 44% έχει οφειλές σε καθυστέρηση…

Σε απολύσεις εργαζομένων τους επόμενους έξι μήνες είναι πιθανόν να προχωρήσουν τέσσερις στους 10 επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Pulse RC για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, το 15% των επιχειρηματιών που απασχολούν εργαζομένους απάντησε σε σχετικό ερώτημα ότι θεωρεί «σίγουρα» υπαρκτό το ενδεχόμενο απολύσεων, ενώ ποσοστό 25% απάντησε πως είναι «μάλλον» υπαρκτό. Παράλληλα, σχεδόν έξι στους 10 (56%) ανησυχούν για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της επιχείρησής τους το επόμενο 6μηνο.

Η έρευνα, που διεξήχθη στην Περιφέρεια Αττικής το χρονικό διάστημα από 16 έως 19 Απριλίου 2021, με δείγμα 1.023 ενηλίκους από τον γενικό πληθυσμό, αποτυπώνει και τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρηματίες. Το 44% του δείγματος βρίσκεται με προσωπικές ή οικογενειακές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχει καθυστερήσει την πληρωμή τους (όταν το αντίστοιχο ποσοστό στον γενικό πληθυσμό της Αττικής είναι 21%). Το 34% έχει επαγγελματικές τραπεζικές, φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις σε καθυστέρηση.

Αναδεικνύεται επίσης η ανάγκη συνέχισης και ενίσχυσης της στήριξης όλων όσοι έχουν πληγεί σημαντικά από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Το 50% των συμμετεχόντων αξιολογεί θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων -καταστήματα- επαγγελματιών, όμως το 44% απαντά αρνητικά επιθυμώντας προφανώς μεγαλύτερη ενίσχυση.

Για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, με το οποίο θα στηριχθεί η εστίαση, αν και αποτυπώνεται με θετικό ισοζύγιο στις απόψεις της κοινής γνώμης, ο ένας στους τέσσερις δεν το γνωρίζει ή/και δεν παίρνει θέση.

Δείτε ακόμα:  Αυξημένα μέτρα της Τροχαίας σε όλη την Ελλάδα για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

8 στους 10 καταναλωτές επικροτούν το άνοιγμα των καταστημάτων

Όσον αφορά την απόφαση να ανοίξουν τα καταστήματα, οκτώ στους 10 καταναλωτές της Περιφέρειας Αττικής την επικροτούν, με πάνω από τους μισούς να έχουν ήδη επισκεφθεί ή να σκοπεύουν («Σίγουρα» ή «Μάλλον») να επισκεφθούν μέσα στις επόμενες ημέρες κάποιο κατάστημα από όσα άνοιξαν πρόσφατα. Παράλληλα, τρεις στους τέσσερις (73%) αξιολογούν θετικά το άνοιγμα της εστίασης αμέσως μετά το Πάσχα, με την ανάλυση των στοιχείων να οδηγεί στο συμπέρασμα πως το άνοιγμα της εστίασης αποτελεί επιθυμία μεγάλου τμήματος της κοινωνίας.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι διατηρείται υψηλό το ποσοστό όσων αγοράζουν μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι έξι στους 10 (58%) αξιολογούν σήμερα θετικά τις μεθόδους click away και click in shop (ως λύσεις ανάγκης).

Δείτε ακόμα:  Lockdown: "Βαριά" πρόστιμα σε γυμναστήρια στην Αττική που λειτουργούσαν παράνομα

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σημειώνει πως στην πλειοψηφία τους οι ερωτηθέντες ανησυχούν για το μέλλον της επιχείρησής τους, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ζητά τη συνέχιση της στήριξης από την Πολιτεία, ενώ καταγράφεται σοβαρότατο πρόβλημα με οφειλές που βρίσκονται σε καθυστέρηση. «Είναι θέματα που πρέπει να επιλυθούν το ταχύτερο δυνατόν, γιατί αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας, αλλά και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής», συμπλήρωσε.

Σου άρεσε το άρθρο; Για ακόμα περισσότερα παρόμοια άρθρα:
Κάνε εγγραφή στο Google News.
Κάνε subscribe στο YouTube.
Ακολούθησε μας στο Facebook.
Ακολούθησε μας στο Twitter.

Το κουτούκι του παίδαρου

Η Ελένη Ρίτσου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Έχει σπουδάσει Graphic design και δημόσιες σχέσεις . Είναι λάτρης των social media και αρθρογραφεί σε ηλεκτρονικά μέσα.