10 λεπτά άσκησης την ημέρα είναι αρκετά για να παραμείνεις υγιής!

10 λεπτά άσκησης την ημέρα είναι αρκετά για να παραμείνεις υγιής!

FITNESS NEWS

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, μόνο 75 λεπτά την εβδομάδα υψηλής έντασης δραστηριότητα (τρέξιμο, HIIT κ.λ.π.) είναι αρκετά για να παραμείνεις υγιής και σε φόρμα.

Ο χρόνος αυτός ανέρχεται στα 10 με 11 λεπτά άσκησης ανά ημέρα.

Οι ασκήσεις υψηλής έντασης, μπορεί να είναι πιο κουραστικές, όμως έχουν το πλεονέκτημα να είναι αποτελεσματικότερες σε μικρό χρονικό διάστημα, αφού αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό. Παρακάτω θα ανακαλύψεις τα οφέλη που μπορεί να σου προσφέρει μια δεκάλεπτη καθημερινή προπόνηση.

1.Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς σου

Όσο απίστευτο και αν ακούγεται, δέκα λεπτά HIIT κάποιες ημέρες την εβδομάδα μπορούν να βελτιώσουν θεαματικά την υγεία της καρδιάς σου. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από μια έρευνα στο PLOS ONE, όπου συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες, με παραπάνω από το φυσιολογικό βάρος και συνήθειες καθιστικής ζωής. Οι άνθρωποι αυτοί έκαναν 10 λεπτά προπόνηση ποδηλάτου HIIT τρείς φορές την εβδομάδα. Μετά από μόλις έξι εβδομάδες, οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και σημαντικά βελτιωμένη αερόβια ικανότητα (το σώμα δηλαδή μπορούσε να χρησιμοποιήσει περισσότερο οξυγόνο).

2.Σου δίνει την δυνατότητα να ζήσεις περισσότερο

Τα δέκα λεπτά άσκησης μπορεί να μην φαίνονται πολλά, όμως μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά στην διάρκεια της ζωής σου. Σύμφωνα με την Public Health England και το Royal College of GPs, μόλις 10 λεπτά γρήγορου περπατήματος την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου έως και 15%.

3.Ενισχύει τις νοητικές ικανότητες σου

Ένα δεκάλεπτο διάλλειμα για μια γρήγορη προπόνηση είναι η καλύτερη επιλογή για να ξεκουράσεις ουσιαστικά το μυαλό σου ανάμεσα στις ατελείωτες υποχρεώσεις σου. Μια μελέτη του 2017 στη Νευροψυχολογία διαπίστωσε ότι μόλις 10 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Δεν τα λέμε εμείς, οι ειδικοί.

Δείτε ακόμα:  Kettlebell: Δείτε πως θα γυμνάσετε όλο το σώμα με αυτές τις ασκήσεις (video)

4.Μπορεί να ενδυναμώσει τους μύες

Κι όμως, ένα σύντομο χρονικό διάστημα προπόνησης, όπως αυτό των δέκα λεπτών, όταν εκτελείται τακτικά και σωστά, είναι αρκετό ώστε να ενδυναμώσεις τους μύες σου, να σφίξεις το σώμα σου και να αποκτήσεις γράμμωση. Φυσικά πρέπει να δοθεί προσοχή στο είδος των ασκήσεων που θα ακολουθήσεις καθώς και στην σωστή εκτέλεση τους.

Η Ρίτα Παπαδοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα . Έχει πανεπιστημιακές σπουδές στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και τα τελευταία χρόνια αρθρογραφεί σε blog και sites